URBAN MATTER Concepts gebruikt deelauto

9 november 2021/0 Reacties/in News /door Stef Weekers

Bij URBAN MATTER Concepts streven wij naar een gezonde en sociale stad. Een leefomgeving waarbij de bewoner centraal staat. Wij geloven dat deelauto´s hierbij kunnen helpen.

Deelauto’s als tool voor de gezonde stad

Momenteel neemt gemotoriseerd verkeer namelijk nog 50 tot 70% van de openbare ruimte in steden in beslag (Colville-Andersen, 2018). En 95% van de tijd wordt deze (sociale) ruimte op straat bezet door geparkeerde auto’s (Bates & Leibling, 2012). Stelt u zich eens voor wat er met deze ruimte gedaan zou kunnen worden voor de bewoners. Meer ontmoetingsplekken, meer woningen, meer groen… Genoeg ruimte voor verbetering dus. 

Maar hoe kunnen we dit veranderen?

Deelauto’s zien we al op veel plekken terug. Maar momenteel worden ze nog te weinig gebruikt, meldde het AD.  Toch zijn deelauto’s een veelbelovende tool om de auto een minder dominante plek te laten innemen in woonwijken. En zo dragen deelauto’s bij aan een inclusieve, gezonde en klimaatvriendelijke leefomgeving. Lees dit ook maar terug in de column over de beweegvriendelijke wijk en lokaal leven. Lokaal leven betekent ook dat we minder gehecht zijn aan een eigen auto voor de deur. Toch is helemaal zonder auto vaak simpelweg nog niet aantrekkelijk. Maar… deelauto’s bieden een oplossing voor de eerste stap. Deelauto’s verlagen de drempel om geen eigen auto aan te schaffen. Of in ieder geval geen tweede. En wanneer we deelauto’s meer gaan gebruiken, komen er meer parkeerplekken vrij. En ook die ruimte kan worden benut voor gezond stedelijk leven.

Practice what you preach? Zeker!

URBAN MATTER Concepts is daarom sinds kort de trotse gebruiker van een Lynk & Co deelauto. Lynk & Co biedt een platform waarbij het delen van een auto heel makkelijk wordt. Via de mobiele app kun je eenvoudig auto’s uitwisselen met leden van de Lynk & Co community. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een duurzamere en gezondere stad? En tegelijkertijd kosten besparen? Wordt ook lid van de Lynk & Co community en ga voor de deelauto! Wie weet, rijden we binnenkort in dezelfde auto.

 

Bates, J., & Leibling, D. (2012). Spaced Out: Perspectives on parking policy. RAC Foundation. https://www.london.gov.uk/sites/default/files/gla_migrate_files_destination/Bates%20J%20and%20Leibling%20D%202012%20Spaced%20Out%20Perspectives%20on%20parking%20policy.pdf

Colville-Andersen, M. (2018). Copenhagenize: the definitive guide to global bicycle urbanism, Washington, DC, Island Press https://www.researchgate.net/publication/326374876_Copenhagenize_The_Definitive_Guide_to_Global_Bicycle_Urbanism

Lynk&Co. https://www.lynkco.com/nl-nl/sharing?gclid=Cj0KCQjw5oiMBhDtARIsAJi0qk0CXgQ4QwDVsZSbBWueMRdHuzEcY3woEQ8uL3Ts7f3gxTqm-WyKghAaAsgvEALw_wcB

Tags: Lynk&co


Een beweegvriendelijke wijk voor inclusiviteit, gezond leven en een beter klimaat

28 oktober 2021/0 Reacties/in News /door Dieuwertje Den Hartog

Hoe ver bent u bereid om te lopen voor uw dagelijkse boodschappen, de school van uw kinderen of de sportvereniging? En hoe snel pakt u de auto? We weten allemaal dat wandelen beter is voor onze gezondheid, sterker nog: de meeste gezondheidswinst kan worden gerealiseerd door voldoende beweging (Gezondheidsraad, 2017). Maar die auto is o zo makkelijk en lekker efficiënt. Maar ´gelukkig´ hadden we daar de coronacrisis… Plotseling zijn we massaal aan het wandelen geslagen. De app Ommetje is inmiddels 1,2 miljoen x gedownload. We kiezen er dus voor om te lopen en de auto te laten staan als het ons wat oplevert en we hierbij niet op moeite, tijd of efficiëntie hoeven in te leveren. Is dat het enige leerpunt dat we meenemen uit de afgelopen 1,5 jaar? We kunnen er nog een les uit halen. We behoefte hebben aan meer lokaal. Oftewel: als onze bestemming maar dichtbij genoeg is en de wandelroute aanlokkelijk en (sociaal) veilig, laten we de auto inderdaad wat meer staan. Een beweegvriendelijke wijk combineert beide factoren.

Gebiedsontwikkeling als tool om beweging te stimuleren

Om wandelen aan te moedigen en autogebruik te ontmoedigen kan gebiedsontwikkeling dus als tool worden ingezet. Aangezien we een fietsland zijn, nemen we die ook mee en wat leert ons dat dan? Je komt dan niet uit op de 15-minutenstad van Parijs? of de 20-minutenwijk van Melbourne. Koppelen we fietsen aan het bewegen dan heeft het overgrote deel van Nederland binnen 20 minuten zijn basisvoorzieningen in de buurt.

Meer bewegen betekent gezondheidswinst

Beweging en een actieve leefstijl hebben een enorm effect op onze gezondheid. Het stimuleren van wandelen helpt bij chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, wat ervoor zorgt dat de zorgkosten drastisch kunnen verminderen. Zo wordt in een onderzoek van Trouw de financiële winst van leefstijlgeneeskunde tussen 3 en 10 miljard geschat (Van Winkelhof & Pijl). Hoewel het directe effect op de gezondheid lastig te kwantificeren is, is de bewijslast voor gezondheidswinst zo groot dat dit volgens de wetenschappers genoeg is om ieder beleid dat wandelen effectief bevordert te rechtvaardigen (Lee & Buchner, 2008).

De 20-minutenwijk, een beweegvriendelijke wijk

Steeds meer grote steden zijn bezig 20-minutenwijken te ontwikkelen. Een beweegvriendelijke wijk waarin de belangrijkste basisbehoeften zich op loop- en fietsafstand bevinden en de auto niet meer de logische optie is.

Naast Melbourne implenteert ook Portland (Oregon) dit principe, maar dan als onderdeel van het klimaatactieplan (Desert, 2020). Het faciliteren van voorzieningen op loopafstand in combinatie met een sterk verweven netwerk van wandelpaden, fietspaden en lokaal openbaar vervoer gaan mensen meer bewegen en wordt de auto juist minder efficiënt.

Hierdoor kan in potentie de uitstoot door autogebruik teruggedrongen worden. Zo leidde de implementatie van een ‘low-traffic neighbourhood’ in Walthamstow in de wijk tot een vermindering van wel 10.000 voertuigen per dag (Desert, 2020).

Meer bewegen voor meer sociale cohesie

Het autogebruik ontmoedigen leidt natuurlijk tot klimaatvoordelen, maar het draagt ook bij aan de inclusieve samenleving. Hoewel de opkomst van de auto en de verspreiding van voorzieningen voor velen de welvaart hebben bevorderd, zijn het juist diegenen die zich geen auto konden permitteren die hier niet van mee profiteerden (Desert, 2020). Deze versplintering heeft ervoor gezorgd dat de sociale ongelijkheid verder toenam.

Denken we vanuit de principes van een 20-minutenwijk biedt dat ook koppelkansen om kansenongelijkheid in onze maatschappij aan te pakken. Daarbij zijn er verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat de mate waarin een omgeving prettig, veilig en toegankelijk is om in te wandelen, dit vooral een positief effect heeft op de gezondheid en het welzijn van kwetsbare groepen: ouderen, armeren, gehandicapten en kinderen (Litman, 2003; Power, 2012; Southworth, 2005).

Met de toegankelijkheid van basisvoorzieningen en aanwezigheid van goede en veilige wandelpaden, draagt de 20 minutenwijk dus ook bij aan meer inclusie in de wijk.

En Urban Matter Concepts? Wij werken aan concepten op basis van een integrale business case waarin zowel maatschappelijke als financiële rendementen gelden. Daarin werken we samen met specialisten in circulaire oplossingen, zoeken oplossingen buiten de gebaande paden en betrekken daarbij business partners die kunnen leveren of het financieel mogelijk maken. Samen werken aan plekken die er toe doen.

Binnenkort een wandelafspraak? of zoals wij dat noemen: een Urban Matter Walkabout?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dieuwertje den Hartog

Bronvermelding

Desert, M. (2020, 17 November). Reconciling the ’20-minute neighbourhood’. Airqualitynews.com. Feature: Reconciling the ‘20-minute neighbourhood’ – Air Quality News

Gezondheidsraad. (2017). Samenvatting beweegrichtlijnen 2017. Geraadpleegd van https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017

Gunn, L. D., King, T. L., Mavoa, S., Lamb, K. E., Giles-Corti, B., & Kavanagh, A. (2017). Identifying destination distances that support walking trips in local neighborhoods. Journal of Transport & Health5, 133-141.

Lee, I. M., & Buchner, D. M. (2008). The importance of walking to public health. Medicine & Science in Sports & Exercise40(7), S512-S518. https://onwardsoutdoors.com/wp-content/uploads/2019/05/The_Importance_of_Walking_to_Public_Health.2.pdf

Power, A. (2012). Social inequality, disadvantaged neighbourhoods and transport deprivation: an assessment of the historical influence of housing policies. Journal of Transport Geography21, 39-48.

Southworth, M. (2005). Designing the walkable city. Journal of urban planning and development131(4), 246-257.

Van Winkelhof, M. & Pijl, H. (2018, 25 maart). Patiënt is beter af met andere leefstijl dan met een pil. Trouw. Geraadpleegd van https://www.trouw.nl/nieuws/patient-is-beter-af-met-andere-leefstijl-dan-met-een-pil~b000e005

Litman, T. A. (2003). Economic value of walkability. Transportation Research Record1828(1), 3-11.

Victoria State Government. (2017). Plan Melbourne 2017-2050, summary. Geraadpleegd van https://www.planning.vic.gov.au/policy-and-strategy/planning-for-melbourne/plan-melbourne/20-minute-neighbourhoods

Buettner. D. (2015). Lessons from the Blue Zones. Wizemann, T. (Ed.). Business engagement in building healthy communities: workshop summary. National Academies Press.

Buettner, D., & Skemp, S. (2016). Blue zones: lessons from the world’s longest lived. American journal of lifestyle medicine10(5), 318-321.

https://www.bluezones.com/live-longer-better/life-radius/

Mentale gezondheidsbevordering door een gezonde leefomgeving

5 juli 2021/0 Reacties/in News /door Stef Weekers

In Nederland krijgt jaarlijks 5% van de volwassenen een depressie. En sinds de uitbraak van de corona pandemie is het aantal Nederlanders dat lijdt aan mentale gezondheidsklachten gestegen met 40%. Dat blijkt uit een peiling van het Trimbos Instituut. En als we weten dat onze mentale gezondheid onlosmakelijk verbonden is met een gezonde leefomgeving, hoe benutten we dan de kansen in die leefomgeving voor mentale gezondheidsbevordering?

Het belang van mentale gezondheid

Een goede mentale gezondheid is van groot belang voor ons algehele welzijn en functioneren in de maatschappij.

Dit blijkt al uit definitie van mentale gezondheid van de WHO, die luidt: ‘een toestand van welzijn waarin het individu zijn of haar eigen capaciteiten realiseert, de normale spanningen van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en in staat is om een bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeenschap’.

Aangezien we al enkele decennia een stijging zien in mentale gezondheidsproblemen, is de toegenomen aandacht voor mentale gezondheid tijdens de coronapandemie een uiterst welkom neveneffect. Juist nu onze mentale gezondheid zo onder druk staat en er draagvlak is om dit te verbeteren, is het van belang hier ook actie op te ondernemen. Dat geldt niet alleen voor gezondheidsorganisaties, maar ook voor professionals en partijen die zich bezighouden met onze fysieke leefomgeving.

De invloed van een gezonde leefomgeving op de mentale gezondheid

Het Centre voor Urban Design & Mental Health doet onderzoek naar de mogelijkheden voor mentale gezondheidsbevordering binnen stedelijk ontwerp. In het ‘Mind the Gaps-framework’ onderscheidt ze vier type plekken om het gat tussen stedelijk ontwerp en mentale gezondheid te dichten:

  • Groene plekken | De toegang tot groen en de aanwezigheid van natuur binnen de directe stedelijke leefomgeving.

  • Pro-sociale plekken |Een gezonde leefomgeving faciliteert spontane en positieve ontmoetingen, draagt bij aan de sociale cohesie en stimuleert burgerparticipatie. Sociaal kwetsbare groepen profiteren mee van deze kansen voor gemeenschapszin en daarmee zijn deze plekken inclusief.

  • Actieve plekken | Hier wordt men uitgedaagd om in beweging te komen. Of het nu gaat om een avondwandeling, op de fiets naar het werk of fanatiek sporten; deze omgeving stimuleert lichamelijke activiteit.

  • Veilige plekken | Een veilig gevoel in je omgeving draagt ook bij aan mentale gezondheid. Het verschil in beleving tussen smalle, donkere steegjes waar regelmatig gedeald wordt en een goed verlichte weg langs een rij huizen, kan helpen om in te beelden hoe de omgeving bij kan dragen aan een gevoel van veiligheid.

Doordat deze aspecten van de omgeving worden aangeduid als ‘plekken’, wekt het mogelijk de indruk dat het gaat om aparte, fysieke locaties met één van deze functies. Het tegenovergestelde is echter het geval.

Juist het combineren van de verschillende functies vergroot het positieve effect op de mentale gezondheid. Dit blijkt uit wetenschappelijke literatuur die is gericht op de Nederlandse context (Van den Berg et al., 201; Wilma et al., 2018; Yang et al., 2015). Zo is de aanwezigheid van groen gerelateerd aan een betere sociale cohesie, draagt dit bij aan een veiliger gevoel en maakt het beweging aantrekkelijker. Daarbij is het positieve effect van lichamelijke activiteit in een natuurlijke omgeving en kunnen gemeenschappelijke sportplekken ook sociale interactie in de hand werken.

Het ‘spelen’ met deze functies binnen het ontwerp van de openbare ruimte biedt dan ook de beste kansen voor Nederland.

Maar waarom zouden we deze kansen beperken tot de openbare buitenruimte? Onze leefomgeving bestaat tenslotte niet alleen uit straten en parken, sterker nog: 90% van onze tijd begeven we ons juist binnen in gebouwen.

Hoe gezondheid bevorderen in de gebouwde omgeving?

Gezondheidsbevordering en maatschappelijk welzijn wordt vaak gezien als een publieke verantwoordelijkheid, maar gelukkig zien we de focus bij de private vastgoedtak kantelen. Het draagvlak voor een gezonde leefomgeving is steeds hoger komen te liggen zowel bij de vastgoedsector als bij de institutionele beleggers om te beleggen met meer impact.

En Urban Matter Concepts? Wij maken vooral niet die concepten die ideaal passen binnen de principes van projectmanagement, maar we zoeken oplossingen buiten de gebaande paden, betrekken business developers bij nieuwe huisvestingsoplossingen, laten plannen voor de inrichting van een gebied beoordelen door gedragswetenschappers en werken samen met studenten voor een frisse blik op de vastgoedsector: Mind the Gaps tussen stedelijk ontwerp en kansen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dieuwertje den Hartog

Bronvermelding

Bergefurt, L., Kemperman, A., van den Berg, P., Borgers, A., van der Waerden, P., Oosterhuis, G., & Hommel, M. (2019). Loneliness and life satisfaction explained by public-space use and mobility patterns. International journal of environmental research and public health, 16(21), 4282.

Kroon, H., De Lange, A., Hulsbosch, L. & Knipsel A. (2020). Hoe gaat het met mensen met ernstige psychische aandoeningen tijdens de coronacrisis? Retrieved from https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/af1772-hoe-gaat-het-met-mensen-meternstige-psychische-aandoeningen-tijdens-de-coronacrisis

SKB. Wat is mentale gezondheid [webpagina]. Geraadpleegd van https://skb.nl/actueel/kennis/wat-is-mentale-gezondheid

Trimbos-instituut (2018). Depressie: feiten en cijfers. Verkregen op 11 november 2018, via https://www.trimbos.nl/themas/depressie/depressie-feiten-en-cijfers/

UD/MH (the Centre for Urban Design and Mental Health). (2016, May). Mind the GAPS Framework. Geraadpleegd van https://www.urbandesignmentalhealth.com/mind-the-gaps-framework.html

Van den Berg, A. E., Maas, J., Verheij, R. A., & Groenewegen, P. P. (2010). Green space as a buffer between stressful life events and health. Social Science and Medicine, 70(8), 1203–1210.

Wilma, L. Z., Ione, A.-P., Margarita, T.-M., Christopher, G., Jolanda, M., Hanneke, K., … Mark, J. N. (2018). Active commuting through natural environments is associated with better mental health: results from the phenotype project. Environment International, 121, 721–727. https://doi.org/10.1016/j.envint.2018.10.002

Yang, Z., Terry, van D., Jianjun, T., & Agnes, E. van den B. (2015). Green space attachment and health: a comparative study in two urban neighborhoods. International Journal of Environmental Research and Public Health, 12(11), 14342–14363. https://doi.org/10.3390/ijerph1211143424

Health Hero Challenge van start

10 juni 2020/in News /door Stef Weekers

AM pakt de handschoen voor gezond leven in de stad op

Gezond wonen en werken in de stad heeft alle aandacht. Het is niet voor niets een van de vijf maatschappelijke thema’s van AM. Als betrokken gebiedsontwikkelaar plaatsen wij maatschappelijke uitdagingen als deze in het hart van ons ontwikkelingsproces. Veel projecten streven er naar bewoners en gebruikers een gezonder leven te geven en  langer te leven op die specifieke locatie. Een geweldige uitdaging, die vraagt om anders te denken en te komen met innovatieve producten en of diensten. Precies daarover gaat de Health Hero Challenge: Wat als we een concreet product of dienst zouden ontwikkelen dat aantoonbaar bijdraagt aan de gezondheid van de stedeling?

Van idee naar prototype

Een team van vijf experts gaat de uitdaging aan. Hun verschillende achtergronden vormen samen een mooie kans om deze noot te gaan kraken: van gezondheidszorg tot conceptueel denken en van gedragsverandering tot innovatieve businessmodellen en dit gevangen met de expertise van de vastgoedopgave. Dit team verzamelt breed ideeën en vertaalt deze naar kansrijke concepten. Voor het beste concept wordt een businessmodel ontwikkeld en het concept met de meeste positieve impact zal worden getest op de Hero locatie in Breda. De duurzaamheids- en gezondheidsambities van het projectplan waren de aanleiding om de Challenge op deze locatie vorm te geven.

Het Health Hero expertteam

Ons expertteam bestaat uit vijf gedreven experts die graag met ons de uitdaging aangaan. Zij bezitten ieder een andere expertise waardoor er een diverse mix van mensen ontstaat die werken aan een  optimaal resultaat. Dit zijn:

HILDEGARD ASSIESMARIELLE BEENACKERSEVA VAN DEN BROEKEDWIN GULICKXSTEF WEEKERS

Onder begeleiding van Rinske Brand

Hildegard Assies, Directeur Breda Marketing

Hildegard voegt concept- en marketingkracht toe aan het expertteam. Als ondernemer en directeur van Breda Marketing voegt zij commerciële denkkracht toe en kan zij de opgave verbinden met de stad.

“Bijdragen aan een gezond leven in de stad betekent bijdragen aan het levensgeluk van deze mensen in de stad.”

Mariëlle Beenackers, Onderzoeker stedelijke leefomgeving en gezondheid Erasmus MC

Als senior onderzoeker en expert op het gebied van sociale epidemiologie en stedelijke gezondheid, werkt Mariëlle aan wetenschappelijke onderzoeken die gezondheidsverschillen in stedelijke gebieden terugdringen door onderzoek, beleid en praktijk met elkaar te verbinden.

“Ik zet graag wetenschappelijke kennis in om de stedelijke omgeving zó vorm te geven, dat de gezonde keuze voor iedereen bereikbaar en gemakkelijk wordt.”

Eva van den Broek, Directeur en oprichter stichting Behavioural Insights

Eva is gedragseconoom en oprichter van Stichting Behavioural Insights. Zij doet al 15 jaar onderzoek naar hoe je met interventies gedrag verandert. Eva brengt praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen.

“Mensen gaan niet door informatie iets anders doen, maar doordat de omgeving anders is ingericht. Met deze case kunnen we ontdekken hoe die fysieke omgeving het voor mensen gemakkelijker maakt om gezond te leven. Dat trekt me enorm.”

Edwin Gulickx, Directeur Rebel Group, mede-oprichter BEAT Cycling Club

Zonder zorg geen gezondheid en zonder verdienmodel geen onderneming. Edwin maakt onderdeel uit van Rebel Group en is daarnaast de drijvende kracht achter innovatieve wielercommunity BEAT Cycling Club. Als econoom en business controller geeft hij adviezen op financiële vraagstukken die zowel out of the box als haalbaar en implementeerbaar zijn.

“Het vinden van nieuwe verbanden en het ontwikkelen van een business model dat weerspiegelt hoe de maatschappij in elkaar steekt is een prachtige challenge om aan te werken.”

Stef Weekers, Eigenaar Urban Matter Concepts

Als gebiedsontwikkelaar en expert op het gebied van ‘healthy urban living & working’ werkt Stef al jaren aan projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van de stad. Vanuit deze expertise is hij de ideale captain van het Health Hero team.

“We lezen vaak dat gebieden en gebouwen een negatieve invloed hebben op welzijn en klimaat, terwijl het juist ook andersom kan. Door een andere aanpak, ontwerp, materiaalkeuze, etcetera worden gebieden en gebouwen juist een onderdeel van de oplossing voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.”

Het team wordt begeleid door Rinske Brand, eigenaar van Brand urban agency, die onlangs zelf een opiniestuk schreef over precies dit onderwerp.
Column ‘Health heroes geven vorm aan de nieuwe coronastad’

Twee dagen in een ‘pressure cooker’

Medio juni vindt de eerste zogenoemde pressurecooker-dag plaats. Hierbij gaan de experts gezamenlijk in gesprek over de kaders van de opdracht en de gewenste uitkomst van de Challenge. Deze dag worden de eerste ideeën gegenereerd. Later in de maand wordt het beste idee van dag één verder uitgewerkt om tot een realiseerbaar prototype te komen. De resultaten worden later dit jaar gepresenteerd.

Bron: AM.nl