vernieuwende exploitatie voor Het Leidse Volkshuis

Opdrachtgever: Het Druckerfonds

Uitdaging

Volkshuizen zijn ooit voor arbeiders opgericht om elkaar te ontmoeten en zich te ontplooien. In 1897 kreeg ook Leiden er een: het Leidse Volkshuis. Het Druckerfonds – vernoemd naar mede-oprichter en politicus H.L. Drucker – heeft Jurgen van der Heijden (toen adviesbureau AT Osborne) om samen met Urban Matter onderzoek te doen naar de potentie van een toekomstbestendige invulling van het rijksmonumentale gebouw, die rijmen met de doelstellingen van het fonds.

Aanpak

Het gebouw was in de jaren negentig voor 1 gulden in eigendom overgedragen aan het gemeentelijke vastgoedbedrijf met het kettingbeding om het gebouw te allen tijde in te zetten conform de de doelstellingen van H.L. Drucker. In onze aanpak hebben we dus rekening te houden met twee belangrijke stakeholders. We kiezen ervoor om de doelstellingen van toen eigentijds te maken die ingaan op de huidige trends in gemeenschapszin, saamhorigheid en lokale eco-systemen. En daarnaast willen we de potentie van het gebouw volledig benutten met als doel om een gezonde vastgoedexploitatie na te streven.

Resultaat

Ons onderzoek leverde een zorgvuldig samengestelde longlist met potentiële gebruikers op, plus een inhoudelijk voorstel voor toekomstbestendige programmering van de plek. De optelsom leverde een value case op waarbij zowel de maatschappelijke als de financiële meerwaarde meetellen

Dit heeft er toe o.a. geleidt dat we voor de gemeente Leiden als eigenaar een soort pandvisie hebben geschetste en vroegtijdig – nog voor de leegstandsfase – het gesprek voeren over het toekomstbestendig maken van deze plek voor alle Leidenaren. Het doel van het Druckerfonds.