Assistent-Programmamanagement Merwede lab

Opdrachtgever: merwede lab

Uitdaging

Utrecht is rijp voor een nieuwe duurzame stadswijk waar je de menselijke maat voelt: Merwede. Een groene en vrijwel autovrije wijk met maar liefst 6.000 woningen, die als ‘gezond stedelijk’ voorbeeld moet dienen voor de rest van Nederland. Om dit waar te maken heeft gemeente Utrecht i.s.m. de projectontwikkelaars het Merwede LAB opgezet, waar allerlei toepasbare innovaties onder de loep worden gehouden. Onze urbanisator Dieuwertje den Hartog is aangetrokken om programmamanager Mirjam Schmüll te ondersteunen. 

Aanpak

Het Merwede LAB werkt binnen vier thema’s: Energie, Circulair bouwen, Social design en Gezond stedelijk leven. De activiteiten richten zich op gebied, gebouw en materiaal. Het lab fungeert als een soort vliegwiel: via kennisontwikkeling en -overdracht, het verleggen van de lat, het ontwikkelen van innovatieve business modellen, en het faciliteren of uitvoeren van innovaties en experimenten wordt impact en waarde aan de wijk toegevoegd.

Dieuwertje coördineerde & organiseerde de innovatieparades en kennissessies, ondersteunde bij onderzoek en project, werkte samen met kennisinstellingen en deelde kennis op de LAB-thema’s.

Resultaat

Het Merwede LAB heeft verschillende onderzoeken en naslagwerken opgeleverd vanuit de thema’s.

Enkele doorbraken hierbij zijn:

•Een handreiking voor het inrichten van de Merwede Biotoop

•Een CO₂-rekenmethode en -tool als integraal, en gelijkwaardig alternatief voor MPG en BENG

•Onderzoek en gebouwscans op sociale interactie met de Placemakers en een omgevingspsycholoog

•Samenwerking met het Louis Bolk Instituut voor een kansenoverzicht op gebied van Positieve Gezondheid