Gezonde Gebiedsontwikkeling HERO terrein

Opdrachtgever:  AM Gebiedsontwikkeling

Uitdaging

’Wat als we het oude HERO terrein in Breda zo zouden ontwikkelen, dat het aantoonbaar bijdraagt aan de gezondheid van de stedeling?’ Dat was letterlijk de vraag achter de ‘Health Hero Challenge’, die Rinske Brand namens AM stelde aan Urban Matter en vier andere experts met verschillende achtergronden. Met als doel om gezamenlijk tot een kansrijk concept te komen, dat bewoners en gebruikers een gezonder en langer leven geeft in deze ‘gezondste wijk van Nederland’.

Aanpak

Samen met initiatiefnemer Rinske Brand gaan we in gesprek met (lokale) partijen, zoals gezondheidsorganisaties, de gemeente, lokale ondernemers en bewoners. We verkennen welke rol zij kunnen oppakken in het realiseren van ‘de gezondste wijk van Nederland’.

Als aanvoerder van het expertteam is Urban Matter als adviseur gezonde gebiedsontwikkeling in het projectteam van AM Zuid Nederland betrokken bij de uitwerking en implementatie van dit concept. Daarbij in het bijzonder aandacht voor de zogenaamde orgware en software van gezonde gebiedsontwikkeling. Orgware gaat over de organisatiestructuur voor de wijkontwikkeling, software gaat over de sociale structuur die aanzet tot gezond leven: een community die gezond leven beloont.

Resultaat

De aanpak met de expert (Gedragseconoom, Sport, Gezondheidszorg en Marketeer) en de samenwerking met het Kenniscentrum voor Sport & Bewegen, hebben ertoe geleid dat er een toolbox wordt opgeleverd aan AM met allerlei interventies voor het ontwerpteam, om zowel het gebied als gebouwen beweegvriendelijk te maken.

Daarnaast zijn diverse procesvoorstellen voorgeschreven die de interacties bevorderen tussen de toekomstige bewoners en de maatschappelijke organisaties in Breda. Daarmee heeft dit gebied de kans om de gezondste wijk van Nederland te worden.

Want het bouwen van de gezondste wijk beslaat slechts 40% van de werkzaamheden. De andere 60% zit in het goed organiseren en programmeren van de wijk. Dat is voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de toekomstige bewoners en eigenaren van het gebied.